Over Daguitstap: Art nouveau in Brussel

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

26 sep

Daguitstap: Art nouveau in Brussel

Praktisch
 
Programma dinsdag 26 september
Afspraak in het station van Brussel Zuid om 9.45 u.  
 
Programma zaterdag 30 september
Afspraak aan het station van Schaarbeek om 10 u. 
  
De prijs voor dinsdag 26 september is € 79 voor leden - € 85 voor niet-leden.
De prijs voor zaterdag 30 september is € 86 voor leden - € 92 voor niet-leden.
Inbegrepen: toegang en gids in het Horta-museum/Maison Autrique, middagmaal zoals beschreven, gids en oortjes tijdens de wandeling.
Niet inbegrepen: ticket voor openbaar vervoer (trein naar Brussel en metro).
Wie een museumpas kan tonen aan de ingang, krijgt na de uitstap het verschil terugbetaald.
 

dinsdag 26 september 2023 om 09:45 uur

Beste cultuurliefhebber,
 
Eind augustus… nog volop zomervakantie, maar met Davidsfonds Haacht kijken we volop uit naar de start van het werkjaar in september. En meteen nodigen we je graag uit op een top-activiteit: de daguitstap met als thema ‘Art nouveau in Brussel’! We bieden zelfs twee dagen aan, elk met een eigen programma. Kom mee genieten!
 
Programma dinsdag 26 september
Afspraak in het station van Brussel Zuid om 9.45 u. Van daar gaan we samen met de gids en het  openbaar vervoer naar het Horta museum. Ontdek het persoonlijke huis en atelier van architect Victor Horta, de vader van de Belgische art nouveau. Deze twee bouwwerken, gebouwd door de architect tussen 1898 en 1901 in Sint-Gillis, zijn kenmerkend voor de art nouveau op zijn hoogtepunt. Plantencurves en licht springen in elke hoek van het huis op en vormen een totaalkunstwerk. Een groot deel van de interieurdecoratie bleef bewaard: de mozaïeken, de glas-in-lood ramen, het meubilair en de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in het kleinste detail verzorgd geheel.
 
Daarna nemen we samen het middagmaal in Restaurant La Quincaillerie, Edelknaapstraat 45 (hoofdgerecht – één drankje – dessert en koffie).
 
Om 14 u starten we de art nouveau-wandeling in dit deel van Brussel. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de wandeling kunnen we alle uitleg perfect horen dankzij de oortjes die elke deelnemer ontvangt. We eindigen aan het station en rijden zo terug naar Haacht.
 
 
Programma zaterdag 30 september
Afspraak aan het station van Schaarbeek om 10 u. Daar starten we samen met gids de art nouveau-wandeling in en om Schaarbeek (dus een andere wandeling dan de wandeling op 26 september). Ook hier is het luistercomfort gegarandeerd dankzij de oortjes.
 
Na de wandeling eten we samen in Restaurant De Ultieme Hallucinatie, Koningsstraat 316 mét een extra bezoek in het restaurant aan het hôtel Cohn Donny (een glaasje bubbels - hoofdgerecht Luikse balletjes – mini dessertjes – één drankje).
 
Om 14.30 u genieten we van een rondleiding in het Maison Autrique, een parel van art nouveau. Eugène Autrique was ingenieur bij Solvay en vroeg Horta om een huis voor hem te ontwerpen. Het huis heeft een voorbeeldige restauratie ondergaan en is nu open voor het publiek. Het is hét huis om het historische en esthetische belang van dit soort huizen van Horta te begrijpen. De rondleiding hier duurt tot ca. 16 u.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds leden 26 september € 79,00
Davidsfonds leden 30 september € 86,00
Davidsfonds niet-leden 26 september € 85,00
Davidsfonds niet-leden 30 september € 92,00

Inschrijven
Per dag zijn er slechts 15 plaatsen beschikbaar!
Daarom krijgen Davidsfonds leden voorinschrijvingsrecht van nu tot 23 augustus. Vanaf 24 augustus kunnen ook niet-leden inschrijven.
Inschrijven doe je door een mail te sturen naar geertrui.clarysse@telenet.be (of tel. 016/25.14.46) met vermelding van je telefoonnummer waar je die dag te bereiken bent én het bedrag over te schrijven op BE78 4316 1455 5186, Davidsfonds Haacht.
 

Plaats van samenkomst: zie algemene uitleg

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurDagevenement1 sessieBezoek met gidsWandeling met gids