Activiteiten
-
Op08-08 sepinHaacht# 8446
Lid worden/lidmaatschap vernieuwen van Davidsfonds Haacht
Ontspanning & Ontmoeten Avondcursus 1 sessie Nederlands | basisgebruiker A1/A2Al lid?
- Op 16 september krijg je een mail van Davidsfonds algemeen; via de mail kan je doorklikken en betalen;
- Je kan ook naar de site https://www.davidsfonds.be/betaal-lidmaatschap surfen en op de knop verleng lidmaatschap klikken.
Nog geen lid?
- Surf naar https://www.davidsfonds.be/word-lid en vul je gegevens in;
- Bij primaire afdeling geef je bij naam van de afdeling 'Davidsfonds Haacht' in.
-
Op05 okt# 7000
Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij.
Kunst & Cultuur Activiteit Cultuurregio Oost-BrabantIn 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed, de Oostendse schilder die vooral bekend staat om zijn maskers en skeletten. Als eerbetoon zetten musea in Oostende, Antwerpen en Brussel de Belgische grootmeester in de schijnwerpers. Na de succesvolle daguitstap naar Oostende in het voorjaar, gaan we nu naar Antwerpen. Het KMSKA heeft de grootste en meest diverse Ensorcollectie ter wereld.
Met ‘Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij’ duikt het KMSKA niet alleen in Ensors wondere universum van woeste visioenen, maskers en satire. Ze tonen Ensor zij aan zij met werk van internationale kunstenaars die Ensor inspireren en met wie hij zich wil meten. Want bovenal wil Ensor altijd de beste zijn. Zelfs al heten zijn concurrenten Claude Monet, Edvard Munch of zelfs Jheronymus Bosch en Francisco Goya. Twee cruciale aspecten van Ensors kunst vormen de kern van deze tentoonstelling: hoe een Belgisch avant-gardist ‘voorbij het impressionisme’ wil gaan om onze ‘stoutste dromen’ te verbeelden.
We hebben voor deze toptentoonstelling twee gidsen kunnen reserveren. Aarzel niet en schrijf nu in: als Davidsfonds lid heb je een week ‘voorinschrijvingsrecht’, als er nadien nog plaatsen zijn, sturen we volgende week een uitnodiging naar al onze geïnteresseerden.
-
Op07 nov# 5354
Daguitstap: Het Engels Klooster en 600 jaar Adornes. Een exclusief bezoek aan twee ongekende pareltjes in Brugge
Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Architectuur DagevenementBeste cultuurliefhebber,
Met Davidsfonds Haacht gaan we op donderdag 7 november naar Brugge. Neen, niet voor de gekende Reien, het Belfort of de O.L.V.-kathedraal… Maar wel voor twee ongekende pareltjes in de Brugse binnenstad: het Engels Klooster en het Andornesdomein. Een uitzonderlijk, eenmalig bezoek.
‘Sacred Books | Secret Libraries’ is een project rond twee bewoonde kloosters in Brugge. Het project nodigt uit om kennis te maken met authentiek kloosterleven en spiritueel erfgoed. Wij bezoeken het Engels Klooster met de unieke koepelkerk, de relikwie van Thomas More en de waardevolle bibliotheek. Samen met een gids maak je een spirituele tocht door het klooster. De gids vertelt over de religieuzen, over hun spiritualiteit en over het kloostercomplex waar zij leven in het spoor van een lange traditie en sterk verbonden met de stad en de samenleving. Boeken vormen de rode draad doorheen het bezoek.
Nadien nemen we een lichte lunch in restaurant Cézar.
In de namiddag bezoeken we de tentoonstelling ‘600 jaar Adornes’. We maken kennis met deze tot de verbeelding sprekende reiziger en genieten van het ongekende, maar prachtige Adornesdomein. In deze tentoonstelling focussen we samen met een gids op de vier voornaamste reizen die Anselm Adornes maakte. Als een echte wereldburger was hij soms maandenlang op pad voor verschillende redenen: een diplomatieke missie, een pelgrimstocht of een verkenningstocht.
We bezoeken ook het middeleeuwse privéhuis van Adornes. Eindigen doen we met een koffie op het domein, vooraleer we terug naar huis keren.
Deze bezoeken zijn echt een buitenkans. Mis ze niet!
-
Op28 novinHaacht# 6213
Creatieve avond kerstkaartjes maken
Ontspanning & Ontmoeten Avondcursus 1 sessie Nederlands | basisgebruiker A1/A2Het einde van het jaar nadert alweer met rasse schreden! En dan komt Kerstmis er aan en daar hoort een kerstkaartje bij! Na het grote succes van vorig jaar, durfden we Jo Vranckx vragen of ze opnieuw een creatieve avond wil begeleiden. Het concept blijft hetzelfde: Jo leert ons de kneepjes van het vak en … jullie gaan naar huis met vijf originele en persoonlijke kerstkaartjes.
Na de pauze helpt Jo nog extra kaartjes naar keuze maken.
Verras je kinderen, kleinkinderen, vrienden, familie dit jaar (opnieuw) met je zelfgemaakte kerstkaartje. Je maakt er ongetwijfeld veel mensen gelukkig mee!
Snel inschrijven is de boodschap: er zijn maar 12 plaatsen beschikbaar.
-
Op23 janinHaacht# 8303
Op zoek naar naziroofkunst. Hoe de nazi’ massaal kunst uit België weghaalden
Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Ontspanning & Ontmoeten ActiviteitTijdens de Tweede Wereldoorlog vond er een immense kunstroof plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi’s kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Voor het eerst wordt dat verhaal voor België verteld. Hoe konden schilderijen van Memling, Van der Weyden, Brueghel, Jordaens en Cranach zomaar het land verlaten? De nazi’s haalden woningen leeg, roofden kunst, dwongen eigenaars te verkopen en spendeerden miljoenen rijksmarken op de kunstmarkt.
In tegenstelling tot andere landen is België pijnlijk passief gebleven inzake naziroofkunst. Kunst voor das Reich brengt een ongemakkelijke waarheid. Vergeten dossiers komen bloot te liggen en de duistere kant van schilderijen in onze musea wordt belicht door Geert Sels, cultuurredacteur van De Standaard. Na 8 jaar speurwerk legt hij de puzzelstukken bij elkaar die hij aantrof in archieven in Parijs, Den Haag, Koblenz en de grootste Belgische steden.
Tijdens deze lezing neemt hij ons mee in dit intrigerende verhaal met donkere kantjes. Nadien kan je bij een drankje nog napraten over dit verbluffende verhaal!
Iedereen welkom!
-
Op27 mrtinHaacht# 3361
De Europese Unie, een geschiedenis. En hoe die haar schaduw werpt over vandaag en morgen.
Mens & Maatschappij Politiek Zingeving LezingDe Europese Unie is belangrijk. Het is een markt zonder slagbomen maar met vele regels. Voor alle grote uitdagingen van vandaag verwachten we antwoorden van Europa. Maar waar komt die Europese Unie vandaan? Was er ooit een groot plan? Of is ze haast ‘al stoemelings’ gegroeid?